Feestelijke lancering Zadenbibliotheek Hoeksche Waard

Zadenbibliotheek Hoeksche Waard

Ilja Post 08-03-23/ Bron: AD.nl / Foto: © Jeffrey Groeneweg

‘Voor iedereen die groene vingers wil kweken’

In de Bibliotheek Hoeksche Waard vind je sinds kort een houten kast met een groeiende collectie aan zaden van groenten, kruiden en bloemen. Dit is de Zadenbibliotheek Hoeksche Waard. Een initiatief van Harry Wildenberg, die deze natuurlijke verzameling vrijdag 24 maart om 19.30 uur in de bieb van Oud-Beijerland feestelijk lanceert. 

De zaden van de Zadenbibliotheek worden uitgeleend om mee naar huis te nemen. Daar mogen de korreltjes in een pot, perk of moestuin tot wasdom komen. Wanneer de volwassen plant zelf zaden begint te maken, is het de bedoeling dat deze worden teruggebracht, om zo een nieuw onderkomen te vinden.

Wildenbergs Zadenbibliotheek is vanaf deze maand in vier lokale bibliotheken te vinden. Tijdens de officiële opening geeft dit ‘natuuricoon’ een korte inleiding over zaden en het kweken, groeien en oogsten daarvan. Ook de achtergrond van het belang van een mooie zadencollectie komt ter sprake.

Geen groene vingers?

Wildenberg: ,,Iedereen die de natuur een warm hart toedraagt, eigen groenten wil verbouwen of de portemonnee wil sparen, heeft belang bij deze avond. Iedereen die zich betrokken voelt bij duurzaamheid, biodiversiteit en een gezond leefklimaat is welkom bij deze eco-lancering.”

Dol op groen, maar geen groene vingers? Juist dan moet je volgens Wildenberg ‘niet zeuren, maar gewoon beginnen’. ,,Juist het experimenteren maakt de natuur zo leuk.”

,,Bovendien is tuinieren niet alleen rustgevend en stressverlagend, het heeft ook een positieve uitwerking op je immuunsysteem, op je geluksgevoel en je gemoed.”

De toegang is gratis, maar een vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld. Het maximum aantal bezoekers staat op 35, aanmelden kan via debhw.nl.

Ilja Post 08-03-23
Bron: AD.nl
Foto: Jeffrey Groeneweg

Gerelateerde berichten